מהו משק חקלאי?
המונח משק חקלאי, עבור האדם הפשוט שהוא אינו מההתיישבות העובדה, עשוי לקבל הרבה משמעויות: בין אם זהו משק חי של בעלי חיים כדוגמת פרות ותרנגולים, או משק צומח שבו במהלך השנה מגדלים גידולים שונים אותם מוכרים לשוק הפתוח. עם זאת, הרבה לא יודעים כי למונח משק חקלאי יש הגדרה מעט יותר רחבה מאשר זאת המוכרת.
ניתן להגיד כי משק חקלאי הינו חלק מנחלה המחולקת לשני חלקים עיקריים: חלק המיועד למגורים של בעלי הנחלה, וחלק המיועד לפעילות החקלאית. המשק החקלאי חייב להיות חלק מאגודה שיתופית כלשהי ואת הזכויות של המשק ניתן לרשום על שם אדם אחד או על שמם של שני בני הזוג שחיים בנחלה.
פרט לכך, במקרים מסוימים הקרקע שבנחלה יכולה לכלול גם משק עזר, המיועד גם הוא לשימוש חקלאי או למגורים וכן יש גם סוג נוסף של קרקע שהינה קרקע המיועדת לעיבוד חקלאי או נטיעות אך היא מוגבלת לשימוש זמני של שלוש שנים בלבד ולאחר מכן יש להפסיק לעשות שימוש באותו הקרקע אלא אם מקבלים היתר נוסף לכך.
כמובן, שמכירת משק חקלאי אינו דבר של מה בכך וזהו תהליך יחסית מורכב (יותר מאשר מכירת דירה נניח), שכן על מנת למכור משק חקלאי, יש צורך באישור של רשות מקרקעי ישראל לעשות זאת. כאשר אם מוכרים את הזכויות במשק לאדם שהוא אינו משפחה, תדרוש רשות מקרקעי ישראל גם דמי הסכמה. אולם אם בוחרים להעביר את המשק לאדם שהוא קרוב משפחה על פי ההגדרה, אין צורך באותם דמי הסכמה.
אלו שמעוניינים ברכישת משק, צריכים לדעת, כי יש מקומות מסוימים בארץ (כדוגמת אזור הדרום) שבהם מעניקה המדינה אפשרות לקבלת משק חקלאי בחינם. כלומר, ניתן לקבל קרקע של 2.5 דונם עליה ניתן לבנות בית מגורים וכן גם עשרות דונמים המיועדים לשימוש חקלאי.
כמו כן, בהרבה מקרים מאפשרת המדינה גם לבנות מספר יחידות דיור המיועדות למגורים וכן גם יחידות אירוח (כלומר צימרים). כך, שמי שמעוניין יכול לבדוק את המקומות בהם המדינה מאפשרת הקמת משק חקלאי בחינם או כמעט בחינם שמשלמים רק על עלויות הפיתוח.
מרחבי הרשת:
יורם קראוס – מטפס ההרים שבונה את משרדי החברות הגדולות בעולם
יורם קראוס – טוויטר
יורם קראוס – Linkedin